Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Review: Χάρτινες Πόλεις και Αναζητώντας την Αλάσκα / Τζον Γκριν

Γεια σας παιδιά! Έχω δυόμιση μήνες σχεδόν που διαβάζω διάφορα βιβλία και κατάφερα να ολοκληρώσω 4 μυθιστορήματα! Ναι ναι! Καλά διαβάσατε! Διάβασα 4 μυθιστορήματα μέσα δύο μήνες περίπου (εντάξει και κάτι μέρες) Δύο λοιπόν από τα βιβλία που διάβασα είναι το Χάρτινες Πόλεις (το ένα βιβλίο) και το Αναζητώντας την Αλάσκα (το άλλο βιβλίο) του γνωστού συγγραφέα Τζον Γκριν (γνωστό από το Λάθος Αστέρι που το έχω δει σε ταινία και το έχω διαβάσει και σε βιβλίο, ελπίζω κι εσείς! Αν όχι, δείτε τα είναι τέλεια και τα δύο) Πάμε λοιπόν να σας πω λίγα λόγια για τα βιβλία κι έπειτα να διαβάσετε τη γνώμη μου...


Το θέμα με τη Μάργκο Ροθ Σπίγκελμαν είναι πως ουσιαστικά το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να την αφήνω να μιλάει κι όταν κάποια στιγμή σταματούσε να μιλάει να την προτρέπω να συνεχίσει, λόγω του ότι, πρώτον, ήμουν πέραν πάσης αμφιβολίας ερωτευμένος μαζί της, δεύτερον, ήταν μια κοπέλα που όμοιά της δεν είχε υπάρξει ποτέ, μα ποτέ, και, τρίτον, η ίδια δε μου έκανε ερωτήσεις…

Ο Κουέντιν Τζέικομπσεν αγαπούσε πάντοτε τη Μάργκο από μακριά. Οπότε, όταν σκαρφαλώνει στο παράθυρό του για να τον προσκαλέσει σε ένα ολονύχτιο ταξίδι εκδίκησης, δεν μπορεί παρά να την ακολουθήσει.

Όμως το επόμενο πρωί, ο Κουέντιν πηγαίνει στο σχολείο και η Μάργκο δεν είναι εκεί. Έχει αφήσει στοιχεία που εξηγούν την εξαφάνισή της, σαν μια σειρά από ψίχουλα, για να τα ακολουθήσει ο Κουέντιν.

Κι όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε ένα αναπόφευκτο ερώτημα: Ποια εiναι η αληθινή ΜΑΡΓΚΟ;

Αρ. σελίδων: 384


Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων... κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.
Το Αναζητώντας την Αλάσκα καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ανεξίτηλη επίδραση που μπορεί να ασκήσει μια ζωή πάνω σε μια άλλη. Έχοντας τιμηθεί με σειρά λογοτεχνικών βραβείων, αυτό το εκπληκτικό βιβλίο σηματοδότησε την άφιξη του Τζον Γκριν ως μιας ρηξικέλευθης νέας φωνής στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Ήξερα να αναγνωρίζω με τη μία τα τελευταία λόγια που είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, οπότε έβαλα με το νου μου να εξασφαλίσω μια βιογραφία αυτού του τύπου, του Σιμόν Μπολίβαρ. Ήταν πολύ όμορφα τελευταία λόγια, αλλά δεν τα καταλάβαινα ακριβώς.
«Σε ποιο λαβύρινθο αναφέρεται;» θέλησα να μάθω.
Νομίζω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πω ότι η Αλάσκα ήταν πανέμορφη. Έτσι όπως καθόταν στο σκοτάδι δίπλα μου, μύριζε ιδρώτα και ήλιο και βανίλια, ενώ εκείνη τη νύχτα με το αδύναμο φεγγάρι μονάχα τη σιλουέτα της μπορούσα να ξεχωρίσω… Ακόμη και στο σκοτάδι όμως, μπορούσα να διακρίνω τα μάτια της – φωτεινά σμαράγδια. Είχε τέτοια μάτια, που σε προδιέθεταν να την υποστηρίξεις σε κάθε της προσπάθεια. Και δεν ήταν απλώς πανέμορφη, αλλά κουκλάρα...
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που τη ρώτησα για το λαβύρινθο μέχρι που μου απάντησε, συνειδητοποίησα την αξία που έχουν οι καμπύλες... Είχα παρατηρήσει καμπύλες κι άλλοτε φυσικά, όμως ποτέ ως τότε δεν είχα συλλάβει επακριβώς τη σημασία τους.

Αρ. σελίδων: 288

Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η γνώμη μου: Είχα διαβάσει άλλο ένα βιβλίο του Τζον Γκριν πριν αρκετό καιρό. Είχα διαβάσει το Λάθος αστέρι και είχα δει και την ταινία. Εντάξει και τα δύο υπέροχα δεν έχω λόγια. Από τα αγαπημένα μου βιβλία και από τις αγαπημένες μου ταινίες, τα ξεχώρισα και τα δύο. Μπορώ να πω πως αυτός ο συγγραφέας έχει ένα ιδιαίτερο στυλ να προσελκύει τους νέους. Μπαίνει μέσα στο μυαλό τους, καταλαβαίνει τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τα πάντα! Έτσι επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Έτσι έχει μάθει να έρχεται σε επαφή με τους νέους και να κατανοεί οτιδήποτε απασχολεί το μυαλό τους. Πολλές μεταφορές, πολλά έξυπνα στιχάκια που σε κάνουν να προβληματίζεσαι! Ναι εγώ πολλά από αυτά χρησιμοποίησα και στα social media όπως συνηθίζω να κάνω! Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που ερμηνεύει τα πάντα γύρω του. Μοιάζει να κατανοεί οτιδήποτε περνάει από τα μάτια μας/του. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη έφηβο/νέο/ηλικιωμένο/ενήλικα/μεσήλικα που λατρεύει τα εφηβικά μυθιστορήματα καθώς απόλαυσα κάθε στιγμή της ανάγνωσής μου στα δύο αυτά βιβλία. Ο Τζον Γκριν είναι ένας εκπληκτικός συγγραφέας, αποτυπώνει πολλές όμορφες περιγραφές και υπέροχες αφηγήσεις, δημιουργεί διαφορετικούς και ποικίλους χαρακτήρες και ξέρει να προβάλλει το διαφορετικό αλλά και το σύνηθες που παρατηρούμε στην κοινωνία μας. Μας βάζει στη θέση όλων των χαρακτήρων ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και μας καλεί να προβληματιστούμε. Ταξιδεύουμε μαζί του και μαζί με τους υπέροχους χαρακτήρες του και μαγευόμαστε από κάθε του λέξη! Ένα πράγμα θα πω! Καταπληκτικός! :)

Λίγα λόγια για το συγγραφέα: Ο Τζον Γκριν είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, έργα του οποίου έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ευπωλήτων των New York Times, και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Printz και το Βραβείο Edgar. Δύο φορές συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τελικών υποψηφιοτήτων για το Λογοτεχνικό Βραβείο των L.A. Times.
Έχει γράψει επίσης το An Abundance of Katherines, καθώς και τα Αναζητώντας την Αλάσκα και Το Λάθος Αστέρι, τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Σε συνεργασία με τον αδερφό του, Χανκ, o Τζον παρουσιάζει το Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers), ένα από τα πλέον δημοφιλή διαδικτυακά προγράμματα, με πάνω από εκατό εκατομμύρια views παγκοσμίως.
Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Τζον μαζί με τους ενάμισι εκατομμύριο φίλους του στο Twitter (@realjohngreen) ή να τον επισκεφτείτε μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.johngreenbooks.com.
Ο Τζον ζει με τη σύζυγο και το γιο του στην Ινδιανάπολη, στην Πολιτεία της Ιντιάνα.



Εσείς έχετε διαβάσει κάποιο από τα τρία βιβλία? Αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας, Σας άρεσε? Τι σας άρεσε περισσότερο; Γιατί? Περιμένω τα σχόλιά σας.

Φιλάκια
xxx




1 σχόλιο:

  1. Εχω διαβάσει το Λάθος αστέρι αλλά στην αγγλική εκδοση και το λάτρεψα μαζί με την ταινία!! Σκέφτομαι να δια διαβάσω και τα αλλά 2 αλλά εχω αυτή την στιγμή αλλά που τελειώνω (ναι όλα στα αγγλικά τα διαβάζω)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή